06 83 97 72 72          info@saskiawouterson.nl        

Stressloos door het leven

Vaak kom ik mensen in mijn coachingspraktijk tegen die veel last hebben van stress. Meestal geven ze aan dat bepaalde gebeurtenissen of omstandigheden in het leven de oorzaken zijn van de stress. Bijvoorbeeld een relatie die niet goed loopt, een scheiding, een vervelende collega of leidinggevende, hoge werkdruk, ruzie met de buren, een chronische ziekte, schulden enz. Vaak geven mensen daarbij aan dat ze zich fysiek opgejaagd voelen, ook als hier feitelijk geen aanleiding voor is. Wanneer ik aan hen vraag wanneer ze zich voor het laatst ontspannen en gelukkig voelde, verwijzen ze meestal naar een periode waarin iets goed verliep of waarin ze iets leuks hadden ondernomen. Bijvoorbeeld wandelen, varen, uiteten, toen de relatie nog goed ging, het financieel nog goed ging, nog plezier hadden op het werk, hecht contact met de familie, toen ze nog gezond waren enz.  Of mensen zich ontspannen en gelukkig voelen lijkt vaak erg afhankelijk te zijn van de omstandigheden waar ze op dat moment inzitten en hoe ze dit ervaren.

Er zijn verschillende manieren hoe je met stress om kunt gaan. De meeste mensen die last hebben van stress, richten zich op het verbeteren of wegnemen van de situatie dat hen stress geeft. Wanneer iemand bijvoorbeeld veel stress heeft als gevolg van het werk, zoekt diegene vaak een andere baan. Wanneer iemand een conflict heeft, probeert diegene dit op te lossen of gaat diegene indien dit mogelijk is, niet meer met die persoon om. Iemand kiest soms voor therapie wanneer hij/zij iets ergs heeft meegemaakt en dit nog geen plek voor zichzelf kan geven. In deze voorbeelden nemen mensen de maatregelen die ze nodig vinden om hun situatie te verbeteren. Hier is niets mis mee. Wanneer de oplossingen werken is de stress ook tijdelijk even weg totdat er weer een nieuwe gebeurtenis in het leven plaatsvindt dat stress geeft. Mensen die zo door het leven gaan ervaren meerdere periodes van stress. Soms nemen mensen die langdurig last hebben van veel stress medicijnen om zich meer ontspannen te voelen of om bijvoorbeeld te kunnen slapen. Ook zijn er mensen die mediteren. Vaak hoor ik terug dat mensen op dat moment ontspannen zijn maar zodra ze gestopt zijn met mediteren de stress weer toeneemt.

In mijn praktijk ga ik er vanuit dat je meer bent dan de body-mind / persoon. Ik ga er daarbij in diepste zin vanuit dat iedereen al verlicht is. Het enige wat je hoeft te doen is verschuiven van body-mind perspectief naar je ware-zelf perspectief om er bewust vanuit te kunnen leven. Hoe beter je weet wie je in diepste zin bent, hoe minder afhankelijk je bent van de omstandigheden in de buitenwereld en minder stress je hebt. Iedereen heeft al die ruimte van binnen met oneindige innerlijke rust en vrede. Je hoeft je er alleen maar bewust van te zijn om van daaruit te kunnen leven.  Deze innerlijke ruimte kan iedereen bij zichzelf vinden. De meeste mensen zijn zich nog niet bewust van dit stukje in zichzelf waardoor het leven uit emotionele ups en downs bestaat. Sommige mensen ervaren het leven zelfs als een emotionele achtbaan. Mensen die daar klaar mee zijn en graag ongeacht omstandigheden stressloos door het leven willen gaan kunnen bij mij terecht. Ik wijs je dan de weg naar die ruimte in jezelf die altijd vredig en ontspannen is. Door zelf te ervaren zal op je eigen tempo geleidelijk je perspectief verschuiven waardoor je steeds meer kunt leven vanuit je ware zelf.

Wanneer dit artikel je aanspreekt en je graag stressloos door het leven wil, mag je altijd vrijblijvend contact met me opnemen.

 

Andere artikelen:

 

 

 

 

Copyright: S. Wouterson