06 83 97 72 72          info@saskiawouterson.nl        

Spiritueel Ontwaken

Steeds vaker zie je in de media de termen wakker worden en spiritueel ontwaken voorbij komen. Aan deze termen worden vaak verschillende betekenissen gegeven.  Omdat binnen mijn coachingspraktijk in Amsterdam regelmatig aan mij gevraagd wordt hoe ik naar deze termen kijk en welke betekenis ik er aan geef, heb ik besloten hier wat over op mijn website te plaatsen.

Voor mij is spiritueel ontwaken het ontdekken van je ware staat van zijn. Hier is een verruiming van bewustzijn voor nodig zodat je vanuit een ander perspectief kunt waarnemen.

Kijk je naar het leven vanuit het perspectief van de body-mind of kijk je vanuit je ware zelf? Ben jij de mind of heb je een mind?

Veel mensen zullen afhaken bij deze vragen. Voor hen is er maar een juiste realiteit en dat is die van de body-mind, de persoon. Maar staat deze realiteit wel zo vast? Is dat werkelijk de enige echte realiteit? Als dat voor jou zo is, hoe weet je dat zo zeker?

Wetenschappelijk is bewezen dat iedereen die slaapt ook een periode daarvan droomt. Op de momenten dat je droomt weet je dan altijd dat het niet echt is? Of is de droom tot het moment dat je wakker wordt je enige echte realiteit? Stel dat een personage in je droom tegen jou zou zeggen dat je droomt, dat dit allemaal niet echt is en je feitelijk in je bed ligt, zou je dat personage dan geloven of zou je in je droom denken dat het personage gek is?

Wetenschappelijk kunnen we vaststellen dat de meeste mensen overdag een andere realiteit hebben dan in de nacht als ze dromen. Afgelopen nacht heb ik twee dromen gehad die ik mij kan herinneren. In de eerste droom was ik net eigenaar van een prachtig oud kasteel waar ik in ging wonen. In de tweede droom zwom ik in Antarctica met pinguïns en dolfijnen. In beide dromen voelde het op dat moment als mijn realiteit. Ik genoot.

Sommige mensen zijn zich er op momenten van bewust dat ze dromen en sturen deze droom dan bij. Ik heb zelf een keer een droom gehad waarin ik achtervolgd werd door iemand. Ik moest rennen voor mijn leven. Op het toppunt van angst kreeg ik door dat ik droomde. Het plaatje van de droom bleef het zelfde maar mijn angst was onmiddellijk verdwenen. Ik zag mijzelf rennen maar wist dat het niet echt was. Het maakte mij niet uit hoe de droom zou aflopen. Ik wist dat ik feitelijk veilig in mijn bed lag. Met plezier keek ik hoe de droom verder verliep. Ook was ik benieuwd of ik de droom kon bijsturen. Dit lukte. Ik vloog weg en werd vervolgens veilig wakker.

De meeste mensen ervaren het leven vanuit de body-mind en denken dat dit het enige perspectief is. Mensen die spiritueel ontwaakt zijn identificeren zich niet meer met de body-mind. Vanuit het perspectief van de ware zelf is dat net zoiets als je identificeren met de golf terwijl je eigenlijk de zee bent. Of dat je je identificeert met een personage in een film terwijl je eigenlijk de kijker bent. Of dat je je identificeert met een personage uit een geavanceerd computerspel dat zijn beklag over het leven doet omdat een ander personage hem het leven zuur maakt terwijl je eigenlijk comfortabel vanuit je huis op de bank de speler bent en het in dat spel opneemt tegen een goede vriend.

Zelf zie ik het metaforisch gezien als een droom in een droom. We hebben allen de aarde als gezamenlijke droom met daarin ieder een eigen droom met een eigen verhaallijn en onze eigen beleving. Bij ontwaken is het plaatje nog steeds het zelfde maar is je beleving ervan totaal anders. Vanuit je ware zelf gezien is er niets op aarde dat bij jou schade kan aanrichten en is het een volledige veilige omgeving. Net als dat een droom dat ook is zolang je je er maar niet mee identificeert. Vanuit de body-mind, de persoon gezien kan de aarde een levensgevaarlijke plaats zijn waarin je je pijn kan doen, waarin anderen je pijn kunnen doen, waar je ziek kunt worden, waar je gewond kunt raken en waar je kunt sterven. Ook in je droom kan dit je allemaal overkomen en kun je wanneer je denkt dat dit de realiteit is, pijn voelen en angstige momenten ervaren.

Vanuit je ware zelf gezien zijn er geen problemen en kan niets je echt uit balans halen. Niet omdat het personage geen hindernissen in de verhaallijn op de wereld heeft maar omdat je je er niet meer mee identificeert. Op het moment dat je volledig ontwaakt ervaar je alles vanuit je ware zelf. Emoties zijn er maar verdwijnen net als de golven in de zee. Je logt er niet op in. Problemen zijn er niet echt, ook al ontstaan ze in je verhaallijn en kan iemand die het vanuit de body-mind ziet er heel erg veel last van hebben. Mensen die ontwaakt zijn, voelen zich bevrijd van de illusie en zijn hier heel erg dankbaar voor. Mensen die ontwaakt zijn nemen het leven zoals het komt. Als ze het gevoel hebben dat ze iets bij moeten sturen, dan doen ze dat maar liggen hier ondertussen niet nachten wakker van. Je bent van nature vredelievend. Tegelijkertijd zijn je keuzes niet gebaseerd op angst en ga je niet iets uit de weg puur en alleen om gedoe te vermijden. Je handelt vaak spontaan vanuit je ware zelf en gaat mee met de stroom van de rivier dat leven heet. Mensen die ontwaakt zijn weten dat we vanuit ons ware zelf zodanig door liefde verbonden zijn dat we eigenlijk allen één zijn.

Bevrijding en waarheid hebben voor de ware zelf een andere betekenis dan voor de body-mind. Home is where the heart is heeft eveneens een andere betekenis.

Metaforisch gezien zou je het kunnen zien als dat je ware zelf verstoppertje of een speurtocht speelt met zichzelf. Als de uitdaging van het leven is om je ware zelf te vinden, welk leven kies je dan om de kans daarop zo groot mogelijk te maken? Een comfortabel leven waarin je volop geniet of een leven met lijden zodat je gedwongen wordt om naar je zelf te kijken?

Veel mensen die willen ontwaken zoeken het vaak buiten zichzelf terwijl het al die tijd vanbinnen zit. Vanuit je ware zelf gezien is het vergelijkbaar met dat je je hele huis overhoop haalt omdat je je bril niet kan vinden terwijl deze al die tijd al op je hoofd zit of de sleutels die al die tijd al in je zak zaten.

Ontwaken kun je het beste doen door alles wat je denkt te zijn en te weten los te laten. Als je alles ont-dekt zal het perspectief verschuiven van body-mind naar je ware zelf. Vanuit de body -mind gezien zijn er twee van jou: de persoon en de echte jij. Vanuit je ware zelf gezien is er één.

De ware zelf is niet geboren en zal ook niet sterven. De ware zelf is vormloos. De ware zelf is niets en tegelijkertijd alles. Vanuit de ware zelf gezien bestaat er geen tijd. Vanuit je ware zelf voel je een enorme verbondenheid. Niet met alle personages maar met de ware zelf dat in hen verborgen zit. Het plaatje van het leven van iemand die ontwaakt is ziet er vanuit de body-mind gezien het zelfde uit. Misschien gaat iemand eenvoudiger werk doen of trekt iemand zich terug van de wereld omdat het dan makkelijker is om niet meer in de droom getrokken te worden en je niet te identificeren met de persoon. Vanuit je ware zelf kun je energie sturen en creëren. Omdat je je niet meer identificeert met de body-mind heb je hier geen behoefte meer aan. Vanuit je ware zelf gezien is alles zoals het moet zijn. Je laat je leiden door de rivier van het leven. Soms helpt iemand anderen te ontwaken. Iemand die ontwaakt is kijkt naar het zelfde plaatje maar vanuit een totaal andere invalshoek. De energie is vaak anders van iemand die ontwaakt is. Mensen die daar aan toe zijn kunnen dat zien of voelen.

Bovenstaande is slechts een vertaling. De ware zelf is over het algemeen stil en gebruikt van nature geen woorden. De beste manier om het te begrijpen is door het zelf te ervaren. De weg van het ontdekken van je ware zelf is naar binnen toe. Ondanks dat je alle antwoorden al in je hebt kan het soms fijn zijn wanneer je de weg gewezen wordt. Onder andere Mooji en Eckhart Tolle vind ik daarbij erg inspirerend.

Boeken die je bijvoorbeeld zou kunnen lezen:

  • Weidser dan de hemel Grootser dan de ruimte geschreven door Mooji
  • De Kracht van het NU geschreven door Eckhart Tolle

Filmpjes die je bijvoorbeeld zou kunnen kijken:

En mocht dit verhaal met jou resoneren mag je natuurlijk ook altijd contact opnemen met mij.

 

 

 

 

 

Copyright: S. Wouterson