06 83 97 72 72          info@saskiawouterson.nl        

Stress & Burn-out

Coaching, training & advies bij stress en burn-out klachten

Hoe je over jezelf, je vaardigheden en/of situaties denkt, is van invloed op je prestaties en hoe je je daarbij voelt. Wat de ene persoon zwaar strest, doet de ander ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan paardrijden, skydiven, varen. Er zijn mensen die dit ontspannend vinden. Er zijn mensen die dit niet durven en deze activiteiten als uiterst stressvol ervaren. De feitelijke activiteit bepaalt niet de stress of ontspanning. De manier waarop mensen het ervaren, bepaalt of het stress geeft of ontspant.

Uiteraard zijn er situaties die iedereen stress geven. Denk bijvoorbeeld aan een beroving of het verliezen van een dierbare. Toch herstelt ook hier de ene persoon sneller dan de ander. Ook dit heeft onder andere te maken met hoe iemand de situatie een plek geeft en hier naar kijkt. Stress is dus een subjectief begrip. Dat is goed nieuws! Stress is makkelijk te voorkomen en kan snel worden weggenomen.

Mensen die regelmatig last hebben van stress, leven vaak in de toekomst in plaats van in het ‘nu’. Ze denken vaak aan wat er allemaal mis kan gaan. Veel daarvan komt in de praktijk niet uit. Toch heeft men zich hier soms dagen of weken zorgen over gemaakt. Ook komt het regelmatig voor dat men zich druk maakt om wat anderen mogelijk van hen vinden. Meestal vinden ze het daardoor moeilijk om grenzen aan te geven. Het risico daarbij is dat ze steeds verder verwijderd raken van hen zelf en steeds minder momenten van ontspanning ervaren.

Wanneer in diepste zin vanuit de spirituele invalshoek naar stress gekeken wordt, kan gesteld worden dat stress veroorzaakt wordt omdat je je teveel identificeert met de body-mind. Vanuit je ware zelf gezien zijn er geen problemen en kan niets je echt uit balans halen.

Mensen die lijden aan een burn-out, hebben vaak langer dan een jaar veel last van stress gehad. Naast dat ze veel last hebben van stress zijn ze vaak fysiek volledig uitgeput. Een korte wandeling maken of zelfs een trap oplopen kan al heel erg vermoeiend zijn. Herstel daarvan is ingewikkelder en duurt vaak langer. Helaas komt het veel voor dat mensen met een burn-out door een verkeerde/ouderwetse aanpak onnodig meerdere jaren thuis zitten en langdurig hulpverlening hebben. Voor mensen die hier last van hebben erg naar. Zij lijden onnodig lang. Ook voor werkgevers is dit lastig. Zij moeten onnodig lang een belangrijke medewerker missen.

Mensen die anders willen leren omgaan met stress kunnen bij mij terecht. Met elkaar wordt dan gekeken naar wat bij jou stress veroorzaakt, wat daarvan veranderbaar is, losgelaten kan worden en vanuit welk ander perspectief je naar de situatie zou kunnen kijken. Ook kan je op basis van elementen van Ericksoniaanse hypnose leren jezelf in trance te brengen zodat je ook in stressvolle situaties je weer snel kunt ontspannen.  Trajecten duren daardoor vaak kort. 

Wanneer je meer wilt weten, neem gerust vrijblijvend contact op. 

Links:

 

 

 

 

 

Copyright: S. Wouterson